De nieuwe lichting studenten verkiest een goedkope kamer met gedeelde voorzieningen boven een duurdere zelfstandige woonstudio met meer luxe. 

Die trend signaleren de landelijke koepel van studentenhuisvesters Kences en de Utrechtse studentenhuisvester SSH, meldt de Volkskrant maandag.

"Er is meer vraag naar goedkope kamers met gedeelde voorzieningen", aldus een woordvoerster van Kences. De trend is volgens Kences zichtbaar sinds de bezuinigingen in het onderwijs bekend zijn gemaakt. "Met een mogelijke afschaffing van de basisbeurs in het vooruitzicht nemen studenten het zekere voor het onzekere." 

In Utrecht zijn kleine, goedkope kamers in het studentencomplex IBB van het einde van de jaren zestig het populairst. Een woordvoerder van de studentenhuisvester SSH laat weten dat studenten voorheen liefst grote, nieuwe woningen wilden met eigen voorzieningen, maar dat zij nu in eerste instantie op de prijs letten.

Te veel

Volgens de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) worden de laatste jaren te veel zelfstandige, luxe studentenkamers gebouwd die duur zijn en veel ruimte innemen. "Wij zijn daar geen voorstander van", laat vicevoorzitter van de LSVb Eduard Schmidt weten. Ook volgens Schmidt is er juist behoefte aan goedkopere kamers. 

Studenten hechten wel belang aan de locatie van hun woning, ziet ook Kences. Complexen die verder van de universiteit of het centrum af liggen, zijn minder gewild.