De Bijenkorf sluit 5 van zijn 12 winkels. Dat maakte het winkelconcern zaterdag bekend. 

De filialen in Arnhem en Enschede gaan begin 2014 dicht, in het voorjaar van 2016 sluiten de deuren van de modefilialen in Groningen, Breda en Den Bosch.

In totaal verdwijnen er op termijn 262 arbeidsplaatsen. Tegelijkertijd investeert het warenhuis de komende 5 jaar meer dan 200 miljoen euro in de 7 winkels die overblijven.

De locaties Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Maastricht, Eindhoven en Amstelveen zijn volgens de onderneming ''het beste gepositioneerd'' om op te waarderen. In deze steden gaat de Bijenkorf onder meer nieuwe merken aan het assortiment toevoegen, de service verbeteren en fors verbouwen.

Economische klimaat

Topman Giovanni Colauto benadrukte dat de strategische keuzes niet zijn genomen of versneld door het moeilijke economische klimaat. ''We zijn een winstgevende onderneming. Wij maken de strategie los van de economische gang van zaken. Er zijn geen slechte regio's, alle vestigingen zijn winstgevend. Maar we hebben keuzes gemaakt."

"Alle filialen zijn beoordeeld op een cruciale combinatie van factoren. Deze locaties voldoen aan alle vereisten om een internationaal topniveau te bereiken'', zo gaf hij aan. ''De winkels krijgen allemaal het niveau van ons Amsterdamse vlaggenschip''.

Online verkoop

De Bijenkorf zet verder sterker in op het online verkopen van producten, en zal daar een ''substantiële'' investering in doen. Colauto wilde deze investering in webshop deBijenkorf.nl niet specificeren. Wel gaf hij aan dat de online tak ''op vlaggenschipniveau'' moet komen. De totale investering van meer dan 200 miljoen euro, volgens de Bijenkorf de grootste in zijn geschiedenis, zal volgens de bestuurder op middellange termijn 500 banen creëren.

De omzet van de 5 filialen die sluiten, beslaat ongeveer 14 procent van de totaalomzet van de Bijenkorf, inclusief de webshop. Het winkeloppervlak is ongeveer een vijfde van de totale oppervlakte van het bedrijf. De Bijenkorf heeft 99 arbeidsplaatsen in Arnhem, 54 in Enschede, 35 in Groningen, 38 in Breda en 36 in Den Bosch.

Het bedrijf wil personeel zo veel mogelijk begeleiden van werk naar werk, of herplaatsen in andere filialen, zo gaf het aan. ''En een aantal filialen sluit pas in 2016. Dat geeft ons meer ruimte om mensen te herplaatsen'', aldus Colauto.

FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten verwacht op korte termijn met de Bijenkorf in gesprek te gaan over de gevolgen van de reorganisatie die het bedrijf zaterdag heeft aangekondigd.

''We hebben nog geen officieel bericht van de Bijenkorf ontvangen'', aldus een woordvoerster van FNV Bondgenoten. ''Het belang van de werknemers heeft natuurlijk onze prioriteit.'' Er lag volgens haar al een sociaal plan dat tot eind van dit jaar loopt.

''We hebben een goede verstandhouding met het concern.'' Ze kon verder zaterdagavond nog niet inhoudelijk op het nieuws over de sluiting reageren.

Primark

Kledingketen Primark wil zich volgend jaar vestigen in de panden van de Bijenkorf in Arnhem en Enschede. Dat maakte het concern zaterdag bekend. De nieuwe winkels zullen in de herfst van 2014 open gaan.

Met de eigenaren van de panden, IEF Capital en Syntrus Achmea Real Estate & Finance, is inmiddels overeenstemming bereikt. De nieuwe Primarkwinkels zullen 740 banen creëren.

Primark heeft momenteel vier winkels in Nederland, in Rotterdam, Hoofddorp, Zaandam en Almere. Er werken 1186 mensen. Naast de nieuwe Primarkwinkels in Arnhem en Enschede heeft het concern er nog zes in de pijplijn. Daarmee zullen in totaal 1990 banen gerealiseerd worden.

In de herfst van 2013 zal Primark winkels openen in Zoetermeer en Eindhoven, in de zomer van 2014 volgen Nijmegen en Venlo. Een Primarkwinkel in Den Haag opent in de herfst van 2014 terwijl Heerlen in de lente van 2015 volgt.