LEIDSCHENDAM - De Nederlandse reisbranche rekent deze zomer op hetzelfde aantal vakantiegangers als vorig jaar. De campings zijn nog behoorlijk positief over het aantal boekingen voor juli en augustus, maar een groot deel van de hoteliers en de bungalowparken rekent op minder gasten.

Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) heeft dinsdag bekendgemaakt deze zomer ruim 6 miljoen toeristen te verwachten.

'Grote vakantie'

Circa 3,6 miljoen Nederlanders vieren dit jaar de 'grote vakantie' in eigen land en ongeveer 2,5 miljoen buitenlanders komen in Nederland op bezoek. Dat is evenveel als in de maanden juli en augustus vorig jaar.

Begin dit jaar voorzag NBTC-directeur H. van Driem al "nulgroei" voor de reisbranche of "een heel klein plusje" wegens de onzekere economische situatie. Van Driem verwachtte wel dat meer mensen in eigen land zouden blijven, omdat ze meer op de centen letten.

Zomerweer

Ook wees hij op het mooie zomerweer van 2003. "In het verleden hebben we wel vaker pas een effect van een mooie zomer een jaar later gezien."

Een woordvoerster van het NBTC stelde dinsdag juist dat het wisselende weer van de afgelopen tijd voor veel mensen reden is geweest om last-minute nog goedkoop een reis naar de zon te boeken.

Onzeker

Door de economisch onzekere tijd boeken Nederlanders steeds later hun vakantie. "Als het weer zoals het afgelopen weekeinde tegenvalt, slaat de stemming zo om en vertrekken ze naar het buitenland."

Het NBTC heeft in juni 873 bedrijven uit de toeristische en recreatieve sector ondervraagd over hun verwachtingen voor de zomer. Daaruit blijkt dat de campinghouders het positiefst zijn: slechts 11 procent verwacht minder kampeerders, 40 procent rekent op meer en 43 procent op evenveel als vorig jaar.

Boekingen

Van de hoteliers en bungalowparken daarentegen vreest circa 30 procent minder boekingen. Eenvijfde van de hotels hoopt op meer boekingen en 43 procent verwacht evenveel. Bij de bungalowparken denkt slechts 14 procent meer vakantiehuisjes te verhuren en hoopt ruim de helft op evenveel als vorig jaar.