Zaterdag 1 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Stage

Zorgen vakorganisaties om gratis stagiaires

Vakorganisaties FNV Jong en CNV Jongeren maken zich zorgen om het grote aantal hoogopgeleide jongeren dat gratis stage loopt. Pas afgestudeerden die geen baan kunnen vinden proberen zo in de schijnwerpers van bedrijven te komen. 
Door Novum

De bonden spreken echter van een slechte zaak, zo stellen ze donderdag in Spits.

Uit onderzoek van Stageplaza blijkt dat ruim achttien procent van de hbo-stagiaires en zestien procent van de wo-stagiaires helemaal niets krijgt voor het werk wat zij doen. Een kwart van de betrokken bedrijven geeft aan ook niet van plan te zijn iets te geven.

"Jongeren nemen als laatste reddingsboei een stageplek aan, terwijl ze daar niet van rond kunnen komen en bieden een werkgever zo een zeer goedkope arbeidskracht", stelt voorzitter van FNV Jong Robert Coenmans in de krant.

Schijnwerkloosheid

Volgens Coenmans wordt op deze manier schijnwerkloosheid gecreëerd. "Als deze afgestudeerde jongeren dan ook nog eens geen vergoeding krijgen, moeten die bedrijven aangepakt worden."

Voorzitter Michiel Hietkamp van CNV Jongeren ziet de problemen groter worden. "Het is een race naar de bodem geworden. Al die hoogopgeleide jongeren die nu de arbeidsmarkt opstromen, weten dat ze aan de slag moeten blijven om nog kans te maken op werk. Dat doen ze dus ook massaal en dat drukt de prijzen."

Aanbevolen artikelen