Vijfhonderd ontslagen Noord-Hollanders moeten langer op hun uitkering van uitkeringsinstantie UWV wachten dan normaal. Door het grote aantal faillissementen in de provincie kampt het UWV met een achterstand. 

De eerste helft ontvangt nu vrijdag een voorschot, de rest krijgt volgende week een voorschot, meldt een woordvoerder van het UWV woensdagavond.

Normaal probeert het UWV binnen een termijn van vier tot zes weken nadat een faillissement is uitgesproken uit te betalen. Voor de vijfhonderd Noord-Hollanders is die termijn nu tussen een dag en twee weken langer.

Het UWV heeft extra mensen ingezet. "Het is niet de bedoeling dat die mensen langer moeten wachten. Vaak hebben ze al enkele maanden geen geld van hun werkgever ontvangen." Het UWVbetaalt na een faillissement zes weken loon uit en verstrekt ook tot drie maanden voor het faillissement niet-uitbetaald salaris aan ontslagen werknemers.

Het voorschot bestaat uit niet-uitbetaald salaris voor juni en het vakantiegeld. Daarna moet de rest van het geld snel worden overgemaakt.