Vrijdag 7 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
europa, eu, eurozone

Eurolanden doorbreken langste recessie ooit

De economie in de eurozone is in het tweede kwartaal 0,3 procent gegroeid in vergelijking met de eerste drie maanden van het jaar.
Door NU.nl/ANP

Dat maakte Europees statistiekbureau Eurostat woensdag bekend. Hiermee doorbreken de eurolanden de langste recessie in de korte geschiedenis van de muntunie.

De groeicijfers in de eurozone zijn beter dan verwacht. Economen en analisten hadden een groei van 0,2 procent verwacht.

In het eerste kwartaal van dit jaar kromp de economie in de eurozone nog met 0,3 procent. Dit was het zesde achtereenvolgende kwartaal waarin de economie in het eurogebied kleiner werd.

ECB

Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar kromp de economie in de eurozone met 0,7 procent. In het eerste kwartaal  van dit jaar werd er nog een krimp van 1,1 procent gerapporteerd ten opzichte van het eerste kwartaal van 2012.

De Europese Centrale Bank (ECB) sprak eerder deze zomer al de verwachting uit dat er in de economie van de eurozone in de loop van dit jaar een licht herstel zal plaatsvinden.

Beweeg de cursor over het diagram om de bedragen te zien. De gegevens zijn afkomstig van Eurostat. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Wilbert Zuil

Europees commissaris Olli Rehn (Economische Zaken en de euro) stelt dat deze zomer mogelijk een keerpunt in de Europese economie aan het ontstaan is. Maar de weg omhoog is nog broos.

Ondanks de tekenen van geleidelijk economisch herstel is er volgens Rehn geen ruimte voor zelfvoldoening. De crisis is nog niet voorbij en de groeicijfers blijven laag, benadrukte hij.

De commissaris hamerde op beleid dat zorgt voor stabiliteit en structurele hervormingen die moeten leiden tot groei en meer banen.

Aanbevolen artikelen