Vrijdag 7 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
faillissement failliet leegverkoop opheffing

Recessie duurt voort

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal gekrompen met 0,2 procent ten opzichte van de eerste drie maanden van dit jaar. Dit is het vierde kwartaal op rij waarin het groeicijfer negatief uitpakt.
Door NU.nl/Edo van der Goot/ANP

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. 

Met de krimp is de daling kleiner dan het afgelopen kwartaal, toen slonk de Nederlandse economie met 0,4 procent. Vergeleken met hetzefde kwartaal vorig jaar is er een krimp met 1,8 procent.

Consumenten hebben nog steeds weinig vertrouwen in de economie. De consumptie door huishoudens daalden met 2,4 procent. De consumptie krimpt sinds 2,5 jaar onafgebroken, vanaf 2010 zelfs met 5 procent.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Daan van Elk

Dijsselbloem

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem noemt de cijfers niet verrassend, maar wel teleurstellend "omdat je hoopt dat de economie sneller herstelt".

"Een van de belangrijkste problemen van Nederland zijn die van de woningmarkt. Die remmen het herstel erg'', aldus Dijsselbloem. De problematiek heeft ook "een geweldig negatief effect op het consumentenvertrouwen''.

Dijsselbloem gaf verder aan dat er niet meer zal worden bezuinigd dan de eerder aangekondigde 6 miljard euro.

Rehn

Een woordvoerder van Europees commissaris Olli Rehn (Economische en Monetaire Zaken) stelt dat ook Nederland op termijn gaat profiteren van de algemene vooruitzichten in de eurozone. Het is wel absoluut belangrijk dat de besparingen niet ten koste gaan van de inspanningen om de economische groei te bevorderen.

"Je moet nooit te veel lezen in één reeks voorspellingen, welke kant ze ook uitgaan'', relativeert de zegsvrouw de nieuwste cijfers over Nederland. Volgens haar liggen de cijfers grotendeels in lijn met de verwachtingen van de EU-commissie.

Om de economische groei van Nederland weer op gang te brengen, moet er niet alleen worden bezuinigd, benadrukt de commissie. Vooral investeringen in innovatie, onderzoek, onderwijs en training zijn nodig voor de verbetering van de concurrentiekracht en de groeivooruitzichten voor de middellange en lange termijn, meent Brussel.

Consumptie

Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS, zegt dat vooral de consumptie de groei in Nederland drukt. "In Frankrijk en Duitsland zie je juist dat die cijfers stijgen", zegt Van Mulligen tegen NU.nl.

Woensdag werd bekend dat de Duitse en Franse economie licht groeide in het tweede kwartaal met respectievelijk 0,7 procent en 0,5 procent. Minister Henk Kamp van Economische Zaken vindt die groei hoopgevend. "Het feit dat de Franse en Duitse economie weer groeien is goed voor de vooruitzichten van de Nederlandse exportsector."

Er werd in Nederland minder uitgegeven aan duurzame goederen zoals auto's, kleding en meubels. In mindere mate daalden de uitgaves aan voedings- en genotsmiddelen. Door het koude voorjaar werd er wel meer besteed aan aardgas.

Huizenmarkt

Van Mulligen begrijpt de onzekerheid van de Nederlandse consument. "Je ziet al heel lang dat de huizenprijzen onder druk staan, steeds meer mensen hebben daardoor een restschuld als ze hun huis verkopen. Mensen willen wel verhuizen, maar kunnen dat niet omdat zij de financiering niet rond krijgen."

Starters lopen juist weer tegen andere problemen aan. "Aan starters worden scherpere eisen gesteld door de banken als zij een hypotheek willen afsluiten", zegt de hoofdeconoom. De huizenprijzen liggen gemiddeld ruim twintig procent beneden het niveau als van voor het uitbreken van de schuldencrisis in 2008. 

Volgens Van Mulligen zijn ook de pensioenen een reden voor de onzekerheid. "Die moeten geïndexeerd worden, in sommige gevallen wordt er zelfs afgestempeld."

Investeringen

Bedrijven gaven in het tweede kwartaal fors minder uit met een daling van 9,4 procent, een historisch laag niveau. De daling, de zesde op rij, is wel minder groot dan het voorgaande kwartaal.

De investeringen in de bouw daalden liepen terug. Net zoals die in machines en computers. 

De export laat een gestage groei zien, die is nog steeds goed. Dat is met name te danken aan de landen om Nederland heen, waar de economie een kleine groei laat zien.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Daan van Elk

Werkloosheid

Er zijn in het tweede kwartaal 147.000 banen verloren gegaan, waardoor er momenteel 694.000 werklozen zijn. Daarmee zet de stijging van werkloosheid zich voort en komt uit op 8,7 procent van de beroepsbevolking (15 to 65 jaar). 

Sinds juli 2011 is de werkloosheid vrijwel iedere maand gestegen. Bijna de helft van de stijging kwam voor rekening van mannen tussen 25 en 64 jaar.

In juni was de werkloosheid 8,5 procent van de beroepsbevolking. In juli 2012 was dat nog 6,5 procent. Onder jongeren (15-24 jaar) is de werkloosheid afgelopen maand verder opgelopen naar 17 procent: 148.000 jongeren zitten zonder werk.

Robbert Coenmans, voorzitter van FNV Jong is nog niet tevreden over de onlangs gelanceerde aanpak tegen de jeugdwerkloosheid met ambassadeur Mirjam Sterk. "Er wordt veel overlegd in vergaderzalen, maar het is tijd dat de problemen nu echt worden aangepakt", zo laat hij weten aan NU.nl. 

De daling van de werkgelegenheid deed zich voor in alle bedrijfstakken. De meeste banen gingen verloren in de bouw en de zakelijke dienstverlening. In beide sectoren waren er 28.000 arbeidsplaatsen minder dan een jaar eerder. In de handel, het vervoer en de horeca verdwenen 24.000 banen.

Vacatures

Eind juni stonden er 91.000 vacatures open, in juli waren dat er 6.000 minder. In de afgelopen tien jaar is het aantal vacatures niet zo laag geweest. De daling is toe te schrijven aan particuliere bedrijven, de overheid had juist iets meer vacatures.

Het aantal WW-uitkeringen is in de maand juli gestegen met 13.000 naar 395.000. Vooral vanuit het onderwijs is er een toename te zien. In de horeca bleef het aantal gelijk.


Lees meer over:

recessie

Aanbevolen artikelen