Donderdag 6 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Angela Merkel Duitsland Duitse vlag

Groei Duitse economie licht boven verwachting

De Duitse economie is in het tweede kwartaal iets sterker gegroeid dan gemiddeld door economen was verwacht.
Door AFN

Dat blijkt uit de publicatie van de eerste groeiramingen van het Duitse federale bureau voor de statistiek woensdag.

De Duitse economie toonde op kwartaalbasis een vooruitgang met 0,7 procent, terwijl door economen in doorsnee op 0,6 procent was gerekend. In het eerste kwartaal van dit jaar bleef de omvang van de grootste economie van Europa onveranderd, terwijl eerder een lichte groei van 0,1 procent werd gemeld.

BBP

In vergelijking met een jaar eerder nam het Duitse bruto binnenlands product (bbp) met 0,9 procent toe. Hier werd in doorsnee op 0,7 procent groei gerekend. In het eerste kwartaal kromp de economie van Duitsland nog met een herziene 1,6 procent op jaarbasis.

De Duitse economie kreeg afgelopen kwartaal steun van de hogere uitgaven van Duitse consumenten en de gestegen overheidsbestedingen. Verder gingen de bedrijfsinvesteringen omhoog en droeg de export bij aan het economisch herstel in Duitsland.

Inhaaleffecten

Het Duitse ministerie van Economische Zaken had vorige week al aangegeven dat de economie in het tweede kwartaal stevig zou groeien, dankzij inhaaleffecten na het zwakke eerste kwartaal.

De Duitse centrale bank verwacht dat in het derde kwartaal de economische groei weer zal afzwakken. De Bundesbank rekent voor heel 2013 op een economische groei van 0,3 procent en voor 2014 wordt een vooruitgang van 1,5 procent voorspeld.

ING-econoom Carsten Brzeski liet in een reactie weten dat de Duitse groeicijfers goed nieuws zijn voor de gehele eurozone. De economie van de eurozone zal mede dankzij Duitsland de recessie achter zich hebben gelaten, aldus de econoom.

Duitse kracht

Econoom Aline Schuiling van ABN Amro stelde dat Duitsland de sterkst presterende economie van de eurozone is dit jaar en dat de Duitse kracht zal helpen de eurozone uit de recessie te tillen.

Haar ABN-collega Nick Kounis gaf aan dat met de sterke cijfers uit Frankrijk en Duitsland de recessie in het eurogebied in het tweede kwartaal is geëindigd. Hij verwacht dat de groei in de eurozone mogelijk iets sterker zal uitvallen dan de algemene consensus van 0,2 procent groei op kwartaalbasis. Later deze ochtend wordt het cijfer over de eurozone naar buiten gebracht.

Aanbevolen artikelen