Woensdag 5 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Verkiezingen

Nederland niet in Grieks investeringsfonds

Nederland is nog niet gevraagd financieel bij te dragen aan een investeringsfonds voor Griekenland dat leningen gaat verstrekken aan het midden- en kleinbedrijf in Griekenland. 
Door ANP/NU.nl

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) schrijft (pdf) dat in antwoord op vragen van Tweede Kamerlid Mark Harbers (VVD).

Dijsselbloem bevestigt het bestaan van het fonds, waaraan Duitsland 100 miljoen heeft toegezegd. De Europese Investeringsbank (EIB) draagt 50 miljoen euro bij. Uit de structuurfondsen van de Europese Unie voor Griekenland wordt 350 miljoen euro gebruikt.

"Het is aan lidstaten zelf om te bepalen of zij - naast de financiële steun die Griekenland ontvangt vanuit
de reguliere hulpprogramma’s - nog op een andere manier steun verlenen", aldus Dijsselbloem. 

Assistentie

Dat doet Nederland vooralsnog niet, maar volgens de minister verleent Nederland al wel veel technische assistentie aan Griekenland, bijvoorbeeld op het gebied van het bestrijden van witwassen en het opzetten van een Kadaster.

De VVD is tegen een Nederlandse bijdrage aan het fonds, omdat de hulp aan Griekenland volgens de partij moet lopen via de reguliere Europese noodfondsen, die werken met strenge voorwaarden.

Krimp

Maandag werd bekend dat de Griekse economie in het tweede kwartaal met 4,6 procent is gekrompen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De krimp is echter minder groot dan verwacht. Analisten rekenden op 4,9 procent.

Ook is het percentage lager dan de eerste drie maanden in 2013, toen was er een min van 5,6 procent. Het is voor de derde achtereenvolgende keer dat de krimp kleiner is.  De Griekse economie moet het inmiddels zes jaar doen zonder economische groei.


Lees meer over:

Griekenland

Aanbevolen artikelen