Vrijdag 7 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
zuidas

'Verdere krimp Nederlandse economie'

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal van dit jaar nog niet uit recessie geklommen. 
Door ANP

De economische krimp komt naar verwachting uit tussen de 0,2 en 0,4 procent ten opzichte van het eerste kwartaal. Dat voorspellen economen van Rabobank, ABN Amro en ING dinsdag.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt woensdagochtend de cijfers over de staat van de economie bekend. ''De export lijkt op dit moment het enige pluspuntje. De trend van de particuliere consumptie blijft neerwaarts, maar ook de bedrijfsinvesteringen en de overheidsbestedingen blijven zwak'', vertelt Tim Legierse, econoom bij de Rabobank.

Hij voorziet een krimp van het bruto binnenlands product (bbp) in het tweede kwartaal van 0,2 procent. Dat betekent dat de economie voor het vierde kwartaal op rij is verslechterd.

Detailhandel

Ook het huidige derde kwartaal laat volgens de Rabo-econoom nog een kleine min zien. Legierse verwacht pas in het laatste kwartaal van het jaar een voorzichtige groei: ''heel langzaam worstelen we ons uit de recessie.''

ABN Amro mikt op een krimp van 0,25 procent. De economen van ING voorzien een iets grotere teruggang, met 0,4 procent. ''We zien wel dat een aantal dingen de goede kant op gaan: de krimp van de detailhandel is de laatste maanden afgezwakt, de export trekt aan, als ook de industriële productie'', zegt ING-econoom Marten van Garderen.

Bouw

''De bouw is wel een aanhoudend negatief verhaal, de sector blijft krimpen. Ook de consumptieve bestedingen gaan nog niet goed'', vervolgt hij.

De Nederlandse economie, die al sinds het derde kwartaal van vorig jaar krimpt, ging in het eerste kwartaal van dit jaar met 0,4 procent achteruit. Volgens de gangbare definitie is er sprake van recessie bij twee of meer achtereenvolgende kwartalen van krimp.

Aanbevolen artikelen