Maandag 3 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Veolia trein

CNV in hoger beroep voor loon actievoerders ov

CNV Vakmensen gaat in hoger beroep in een zaak tegen de openbaarvervoerbedrijven Connexion, Veolia en Arriva. 
Door Novum/ANP

De vakbond wil dat de werkgevers alsnog loon uitkeren aan actievoerders voor een betere cao in 2008. De kantonrechter besliste in mei dat de maatschappijen het loon destijds mochten inhouden. 

Volgens CNV is met de zaak te veel geld gemoeid om het oordeel van de kantonrechter te accepteren. In 2008 lieten de buschauffeurs reizigers gratis meereizen. 

Looninhouding

De drie vervoersbedrijven hielden daarop een deel van het loon, atv-dagen en vakantiegeld in om de geleden schade te compenseren. CNV-bestuurder Wyb Kusters schat dat het om zo'n 4 miljoen euro gaat. 

De vakbond vindt dat het controleren van vervoersbewijzen een klein onderdeel van het werk is, waardoor de looninhouding een te forse maatregel is. Het grootste deel van het werk werd tijdens de actie gewoon wel gedaan.

De kantonrechter bevestigde een tussenvonnis uit 2010 dat bij het niet uitvoeren van al het werk een korting op het loon gerechtvaardigd is. CNV zegt met het hoger beroep publieksvriendelijke acties in de toekomst veilig te willen stellen. "Nu lijkt het erop dat deze acties worden gelijkgetrokken met harde stakingen", staat in een verklaring.


Lees meer over:

Arrivaveolia

Aanbevolen artikelen