Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Achmea

Achmea verdient fors minder aan klanten

Verzekeraar Achmea heeft fors minder winst geboekt in de eerste helft van dit jaar. Dat kwam vooral doordat meer klanten hun eigen risico verhogen en minder dekking nemen.
Door AFN

De nettowinst kwam uit op 123 miljoen euro. Dat is 41 procent minder in vergelijking met de 210 miljoen euro in de eerste helft van 2012. Dat maakte Achmea dinsdag bekend. Onder Achmea vallen merken zoals Interpolis, FBTO, Agis en Centraal Beheer.

De omzet uit premies daalde met 3 procent tot 17,6 miljard euro. Dat kwam onder meer doordat klanten vaker kiezen voor een verhoging van hun eigen risico en zich minder aanvullend laten verzekeren.

Drie grote branden

De winst bij de schadeverzekeringen werd gedrukt door drie grote branden bij bedrijfsgebouwen. Daardoor kwamen in totaal 44 miljoen euro aan claims binnen.

Daarnaast moest Achmea meer geld apart zetten, omdat de rente ongunstig is veranderd. Achmea heeft de extra buffer nodig om in de toekomst voldoende geld uit te kunnen keren.

Uitdagende omstandigheden

Achmea-topman Willem van Duin spreekt van ''uitdagende economische en marktomstandigheden.'' Hij verwacht dat die omstandigheden voorlopig ''op zijn minst'' zullen aanhouden.

De solvabiliteit verslechterde het afgelopen halfjaar van 212 procent tot 204 procent. Dat betekent dat Achmea in de toekomst minder goed aan de financiële verplichtingen kan voldoen.

Van Duin maakt zich daar echter geen zorgen over en benadrukt dat het bedrijf een robuuste financiële positie heeft.

Verder onder druk

In de tweede helft van dit jaar zal de solvabiliteit naar verwachting verder onder druk komen te staan. Dat geldt ook voor veel andere verzekeraars.

De verlaging van de kredietwaardigheid van Frankrijk door kredietbeoordelaar Fitch is daar de oorzaak van. Daardoor mogen Franse staatsobligaties volgens de regels niet meer worden meegerekend bij de renteberekeningen. Dat heeft een negatief effect op de solvabiliteit van Achmea. Die daalt daardoor met 7 procentpunt.

Kosten verlagen

Om de resultaten op te verbeteren, wil de verzekeringsreus de operationele kosten tegen eind 2015 hebben verlaagd met 200 miljoen euro. In de eerste helft van het jaar kwamen de bedrijfskosten uit op 1,35 miljard euro. Dat is 1 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Achmea is de grootste zorgverzekeraar in Nederland.


Lees meer over:

Achmea

Aanbevolen artikelen