WASHINGTON - De werkgelegenheidscijfers die het Amerikaanse ministerie van Arbeid vrijdag presenteerde hebben niet de optimistische verwachtingen waargemaakt van analisten. Want hoewel het ministerie het aantal arbeidsplaatsen in de maand maart zag groeien met 58.000, steeg ook het werkloosheidspercentage.

Met een toename van 0,2 procent komt de werkloosheid uit op 5,7 procent, 0,2 procent meer dan het niveau van februari, en het hoogste sinds december. Analisten hadden een stijging van 0,1 procent voorspeld.

Een forse tegenvaller was de bijstelling die het ministerie moest maken op eerder gepubliceerde cijfers. In plaats van de toename van 66.00 banen in februari zoals ze die vorige maand vol trots bekendmaakte, bleek vrijdag dat in die periode het aantal arbeidsplaatsen juist met 2.000 was afgenomen.

De beroepsbevolking van de VS was een jaar geleden met een aantal van 132,7 miljoen op zijn grootst. Sinds dat moment is ze met een kleine 1,4 miljoen afgenomen. Met meer mensen aan het werk nemen de bestedingen toe en blijft de economie groeien.