De vakbond van de Duitse sluiswachters, Verdi, heeft zondag aangekondigd hun stakingen deze week verder uit te breiden. Voor de Nederlandse transportsector loopt de schade op.

Vanaf woensdag zullen 600 sluiswachters in Kiel, Lauenburg, Stralsund en Rostock het werk neerleggen. Op donderdag zal ook weer gestaakt worden in Brunsbüttel.

Het sluispersoneel verzet zich tegen een reorganisatie bij de Duitse vaarwegendienst Wasser- und Schifffahrtsverwaltung, waarbij volgens Verdi een kwart van de circa 12.000 banen dreigt te worden geschrapt.

Klacht

De Nederlandse binnenvaartorganisaties en EVO, de ondernemersorganisatie voor transport en logistiek, hebben eerder deze week een klacht ingediend bij de EU over de stakingen van de sluiswachters in het noorden van Duitsland.

Volgens de belangenorganisaties zijn de acties in strijd met het gemeenschapsrecht van het vrije verkeer van goederen door Duitsland. De economische schade van de acties loopt volgens de organisaties in de miljoenen.

De klacht van de Nederlandse vervoerders is gericht aan eurocommissaris voor Transport Siim Kallas.

"De Europese Commissie zou een duidelijk signaal kunnen geven aan de Duitse regering. Die moet dit probleem zo snel mogelijk oplossen", zegt een woordvoerder van EVO tegen NU.nl.

De acties begonnen vorige maand en kunnen volgens het sluispersoneel duren tot 22 september, de dag van de verkiezingen voor de Duitse Bondsdag. "En dat is veel te lang. De sluizen moeten eerder open", aldus de woordvoerder van EVO.