ZWOLLE - GUS Holland, de moedermaatschappij van postorderbedrijf Wehkamp heeft over 2003 de resultaten zien dalen. De omzet nam met 5 procent af tot 339 miljoen euro en de winst na belastingen ging 4,5 procent terug naar 17 miljoen euro.

Wehkamp ondervond vooral in de tweede helft van 2003 hinder van de verslechterde economie, aldus GUS Holland dinsdag. In mei maakte het bedrijf al bekend 175 van de 1300 banen te schrappen. Inmiddels zijn er 135 functies vervallen. Gedwongen ontslagen sluit Wehkamp niet uit.

Prijzenslag

Wehkamp zegt vorig jaar bewust niet te hebben meegedaan aan de prijzenslag die in verschillende sectoren woedt. Het postorderbedrijf koos voor een hogere winstmarge gekoppeld aan betere service. De internetverkoop verliep bijzonder goed. Eind was internet goed voor 30 procent van de totale bestellingen. Dat is een groei van 50 procent ten opzichte van 2002.

De postorderonderneming verwacht dat het herstel van de economie niet direct positief doorwerkt op de retailmarkt en daarmee ook niet op de omzet van Wehkamp. Door sterk op de kosten te letten, denkt de onderneming dat de winst stabiliseert.