De schuld van de Japanse overheid heeft de grens van een miljoen miljard yen bereikt. Dat is een bedrag met vijftien nullen, oftewel een biljard.

Dat meldt het Financieele Dagblad vrijdag. Eind vorige maand kwam het bedrag uit op 1.008.628.100.000.000 yen. Dat komt neer op bijna 7,8 biljoen euro (een getal met 12 nullen). 

Volgens de krant is dat ongeveer wat Duitsland, Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk samen in een jaar verdienen. Daarmee is de Japanse staatsschuld in de afgelopen drie maanden met 1,7 procent gegroeid. 

De schuld van de Japanse centrale overheid is groter dan 200 procent van het bruto binnenlands product. En dat is veruit het hoogste percentage van alle ontwikkelde economieën. 

Cruciaal

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) benadrukte eerder deze week dat de Japanse regering een voorgenomen verhoging van het btw-tarief moet doorvoeren. IMF-econoom Jerry Schiff noemde de verhoging "cruciaal". 

De overheid is van plan het tarief in twee stappen te verdubbelen naar 10 procent. De regering neemt daar in september een definitief besluit over. 

Vertrouwen

Volgens Schiff kan uitstel het vertrouwen in de regering aantasten, waardoor de rente voor Japanse staatsobligaties oploopt. Dan is de overheid nog meer kwijt aan staatsleningen.

Nu schommelt de rente voor Japanse 10-jaarsleningen rond de 0,8 procent. Het IMF vreest dat het rentetarief tot 2030 kan oplopen tot 5,5 procent als de regering niet ingrijpt. Als dat gebeurt, kan het land zijn schuldenlast niet meer dragen. 

Verzorgingsstaat

De Japanse overheid geeft meer uit dan dat er binnen komt. Er gaat vooral veel geld naar de gezondheidszorg en pensioenen. 

De regering van premier Shinzo Abe probeert met monetair beleid de Japanse economie te stimuleren. De Japanse centrale bank pompt veel geld in de economie, zodat bedrijven goedkoop geld kunnen lenen. Daardoor wordt de yen minder waard.