AMSTERDAM - In het eerste kwartaal van dit jaar zijn 160.442 nieuwe auto's verkocht en op kenteken gezet. Dat is 5 procent minder dan in de eerste drie maanden vorig jaar. Het best verkochte merk was Renault, het model de Peugeot 206. De verwachting is dat dit lopende jaar in totaal een half miljoen personenauto's worden verkocht, aldus de RAI Vereniging vrijdag.

"De achterliggende drie maanden verschilden onderling sterk van elkaar", aldus de RAI. "Januari en februari gaven een kleine plus te zien, terwijl maart juist een min opleverde ten opzichte van vorig jaar."

Automatische transmissies worden in Nederland steeds populairder. In de eerste maanden van dit jaar was een op de zeven nieuwe wagens hiervan voorzien, tegen een op de acht in 2001.

Opvallend is volgens de RAI dat de marktaandelen van de merken behoorlijk in beweging zijn. Het eerste kwartaal gaf de volgende ranglijst te zien: 1. Renault (3), 2. Peugeot (5), 3. Opel (1), Volkswagen (2), 5. Ford (4). De best verkochte modellen: 1. Peugeot , 2. Volkswagen Golf, 3. Opel Astra, 4. Renault Laguna, 5. Ford Focus.