De inflatie is in juli gestegen naar 3,1 procent. Dat is het hoogste punt sinds september 2008

In juni was dit 2,9 procent. Dat meldt het CBS donderdag.

De toename is met name te danken aan de forse huurstijging. Die steeg in de maand juli met 4,5 procent, de grootste sprong sinds 1995.

Die toename komt door een wijziging per 1 juli in het beleid voor sociale huurwoningen waardoor de huren nu niet alleen met het inflatiepercentage van het voorgaande jaar mogen stijgen, maar ook met een extra inkomensafhankelijk percentage kunnen worden verhoogd.

Deze maatregel geldt alleen voor de hoge en middeninkomens, het kabinet wil hiermee het scheefhuren tegengaan.

Aardgas

Ook duurdere telefoon- en internetdiensten en de prijzen van kleding voerden de inflatie op. De prijsontwikkeling van aardgas en nieuwe personenauto's drukte de de inflatie juist.

Volgens de geharmoniseerde Europese meetmethode, die afwijkt van de definities van het CBS, nam de inflatie in juli af van 3,2 naar 3,1 procent. In de eurozone bedroeg de geldontwaarding vorige maand gemiddeld 1,6 procent.

Het hoogste percentage van deze eeuw werd in april en mei 2001 genoteerd. De inflatie bedroeg toen 4,9 procent. Het record voor de Nederlandse inflatie stamt uit januari 1975. In die maand liep de geldontwaarding op tot 11,1 procent.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Daan van Elk

ECB

Met 3,1 procent, ligt de inflatie in Nederland ruim boven de norm van de Europese Centrale Bank (ECB), die heeft als doelstelling een prijsontwikkeling van onder, maar dichtbij de 2 procent op de middellange termijn.

Het hoofddoel van de ECB is om de prijsstabiliteit in de Eurozone te waarborgen.

Lees ook:
Vijf vragen over inflatie
Inflatie holt koopkracht uit