
Geen extra actie tegen Chinese zonnepanelen
Het EU-onderzoek naar de subsidiëring in de Chinese zonnepanelensector gaat wel verder, zo maakte de Europese Commissie woensdag bekend.
Volgens Brussel is het de grootste antisubsidiezaak die de EU ooit heeft gedaan. Het is het tweede onderzoek van de EU naar de Chinese zonnepanelensector.
Er loopt ook een zaak naar de mogelijke dumping van zonnepanelen op de Europese markt. Beide zaken moeten voor het einde van het jaar afgerond zijn. Dan moet ook besloten worden of er definitieve maatregelen komen.
Schadelijk
In de antidumpingzaak besliste Brussel begin juni om een tijdelijke importheffing van bijna 12 procent op Chinese zonnepanelen voor Europa op te leggen. De EU meent dat Chinese fabrikanten subsidies krijgen en de panelen tegen bodemprijzen op de Europese markt dumpen. Dit is schadelijk voor de Europese zonnepanelensector.
Onlangs wisten Peking en Brussel hier een akkoord over te bereiken. Er werd onder meer een minimumprijs afgesproken voor zonnepanelen bestemd voor de Europese markt. De Chinese bedrijven die het akkoord erkennen, zullen de importheffing niet langer hoeven te betalen.
Al blijft de maatregel wel van kracht. De ondernemers die zich niet aan de afspraken houden, moeten 47,6 procent importheffing betalen. Door deze deal wordt de Europese industrie al beschermd en dus zijn bijkomende maatregelen nu niet nodig, meent Brussel.