FNV Bondgenoten heeft V&D een ultimatum gesteld. De bond eist van de winkelketen een betere ontslagvergoeding voor de 109 werknemers die hun baan verliezen bij het distributiecentrum in het Groningse Aduard.

Dat laat FNV Bondgenoten woensdag weten. Het ultimatum verloopt maandag 12 augustus om 13.00 uur. Zonder bericht worden acties "niet uitgesloten", aldus de bond.

De ontslagvergoeding is zo'n 30 procent lager dan de vergoeding uit het sociaal plan in 2012. 

Toen werd met de oude kantonrechtersformule gerekend, daarbij krijgen werknemers een hogere ontslagvergoeding dan bij de nieuwe formule die sinds 2009 wordt gebruikt.

Ook het feit dat V&D de salarissen van medewerkers die intern herplaatst worden in een lagere functie versneld wil afbouwen, schiet bij de FNV in het verkeerde keelgat.

Onbegrijpelijk

Een woordvoerster van de V&D vindt het "onbegrijpelijk" dat het eindbod voor het sociaal plan niet is geaccepteerd en is van mening dat zij een marktconforme ontslagvergoeding bieden en een goed van werk-naar-werk-traject.

"We zijn dan ook overtuigd dat we een verantwoord en evenwichtig eindbod hebben gedaan, gezien de huidige situatie van ons bedrijf", aldus een woordvoerster.

Noodzaak

"De werkloosheid in Nederland stijgt en een nieuwe baan is echt niet zo maar gevonden, zeker niet in Groningen", zegt Niels Suijker, bestuurder van FNV Bondgenoten.

"Naast van werk-naar-werk-afspraken, is een fatsoenlijke ontslagvergoeding als compensatie voor het verlies aan inkomen dus bittere noodzaak voor ontslagen medewerkers."

V&D benadrukt dat CNV-leden wel hebben ingestemd met het eindbod en dat de ondernemingsraad een positief advies heeft uitgebracht over de sluiting van het distributiecentrum in Aduard.

V&D maakte in juni bekend dat het distributiecentrum volgend jaar dichtgaat. Daarnaast worden op het Service Center van V&D in Amsterdam ongeveer 60 van de 475 arbeidsplaatsen geschrapt.