Duitsland kan zijn eigen economie tegen nieuwe problemen beschermen door de leiding te nemen bij het oplossen van problemen in de eurozone. 

Dat schrijft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een dinsdag gepubliceerd rapport over de Duitse economie.

Het IMF verwacht dat de groei van Europa's grootste economie volgend jaar aantrekt tot 1,3 procent, tegen 0,3 procent dit jaar, maar waarschuwt dat tegenvallende ontwikkelingen in de andere eurolanden een groot risico blijven.

Het fonds hoopt daarom dat de Duitsers bereid zijn de leiding te nemen bij het versterken van de economische samenwerking in Europa, bijvoorbeeld via de oprichting van een bankenunie.

Onzekerheid

Door de belangrijke rol van de export is Duitsland zeer gevoelig voor een nieuwe afzwakking van de Europese economie of een opleving van de onzekerheid op de financiële markten. De onzekere vooruitzichten voor de eurolanden wegen volgens het IMF daarom zwaar op het vertrouwen van ondernemers en consumenten in Duitsland.

Door die onzekerheid weg te nemen zou Duitsland zijn eigen kans op economische groei dan ook verbeteren, aldus de onderzoekers.

Duitsland kan zichzelf en de andere eurolanden volgens het IMF verder op weg helpen door de bestedingen in eigen land te stimuleren. Het fonds roept de Duitse regering daarom ook op haar begrotingsbeleid aan te passen als de economische groei tegenvalt.