GENEVE - De ministers van Handel van de Verenigde Staten, Australië, Brazilië en India voeren zaterdag topoverleg met eurocommissaris Pascal Lamy (Handel). Zij hopen daarmee de moeizame onderhandelingen over een nieuw handelsakkoord die in Genève op ambtelijk niveau gevoerd worden, een duwtje in de rug te kunnen geven.

Dat zei de Australische ambassadeur bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO), David Spencer, maandag. De lidstaten van de WTO moesten vorig jaar de hoop op een nieuw internationaal handelsakkoord even laten varen nadat een grote topconferentie in Cancún was mislukt.

Struikelblok

Deze maand willen ze alsnog de doorbraak bewerkstelligen die toen gepland stond. Het belangrijkste struikelblok was tot dusver de liberalisering van de handel in agrarische producten.

WTO-directeur Supachai Panitchpakdi zei maandag "gematigd optimistisch" te zijn dat de 147 huidige WTO-leden er deze maand in slagen de onderhandelingen vlot te trekken. Diplomaten in Genève toonden zich somberder. Zij lieten tegen persbureau Reuters weten dat er voor 2007 geen akkoord ligt voor verdere liberalisering van de wereldhandel, zelfs als de doorbraak wordt bewerkstelligd.

Oorspronkelijk was het de bedoeling de zogenoemde Doha-ronde eind dit jaar af te sluiten. De onderhandelingsronde is genoemd naar de hoofdstad van Qatar, waar topoverleg in november 2001 leidde tot overeenstemming dat meer vrijhandel nodig is.