BRUSSEL - Minister Zalm (Financien) zal zijn collega's uit de elf andere eurolanden in september voorstellen een vaste voorzitter te benoemen. Die moet het vaste gezicht van de euroministers van Financiën worden.

De bewindsman heeft dat maandag gezegd. Hij deed dat als tijdelijk voorzitter van de twaalf eurolanden.

Grondwet

Het idee voor een vaste voorzitter kreeg bij een vergadering maandag nog geen unanieme steun. "Enkele landen wilden wachten tot de nieuwe Europese grondwet in werking is getreden", zei Zalm. "Maar dat vind ik niet doorslaggevend. Het slaat ons elke dag vrij om een voorzitter te kiezen voor bijvoorbeeld anderhalf of twee jaar."

Zalm zei zijn collega's de komende tijd eens te gaan bellen. Zelf is hij voorstander van een vaste leider.

Juncker

De minister ontkende dat er al kandidaten zijn gesteld. Berichten duiden op de Luxemburgse premier en minister van Financiën Juncker. Hij wordt in januari al tijdelijk voorzitter, volgens het vaste roulatieschema. Daarna zijn vacatures voorzien.

De Franse minister Sarkozy heeft maandag al zijn steun voor Juncker uitgesproken. Duitsland wil eerst het voorstel van Zalm afwachten. Juncker weigerde in juni een baan als voorzitter van de Europese Commissie, omdat hij premier van Luxemburg wilde blijven. Dit bijbaantje is daarmee te combineren.

De nieuwe functie concurreert volgens Zalm niet met die van voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB). "Meneer Trichet van de ECB gaat over de rente, wij gaan over de begrotingen."