Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem gaat in cassatie tegen een tussentijdse uitspraak van het gerechtshof in een zaak van beleggers die hun geld verloren door de nationalisatie van SNS Reaal.

Dat blijkt uit een onlangs verstuurde brief van de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam.

Het hof gaf gedupeerde schuldeisers in juli hoop door te beslissen dat een panel van deskundigen zich over schadevergoedingen moet buigen. Dat was een tegenvaller voor de staat; Dijsselbloem had het hof verzocht de schadevergoeding vast te stellen op nul euro.

Zonder overheidsingrijpen hadden beleggers volgens de minister ook met lege handen gestaan, omdat SNS dan failliet was gegaan. De Ondernemingskamer vond die redenering te kort door de bocht en oordeelde dat het verzoek onvoldoende was toegelicht.

Vertraging

De Ondernemingskamer heeft toestemming gegeven om de benoeming van het deskundigenpanel uit te stellen, meldt het hof in de brief die aan betrokkenen is verstuurd. Volgens de Stichting obligatiehouders SNS, die eisers in de zaak vertegenwoordigt, kan de gang naar de Hoge Raad een halfjaar vertraging opleveren.

Het ministerie van Financiën gaf maandag aan eerst een uitspraak van de Hoge Raad te willen over de vraag hoe de bij SNS voor het eerst gebruikte Interventiewet moet worden uitgelegd, voordat het deskundigenonderzoek begint.

Voor het onderzoek is het volgens het ministerie van belang dat die uitleg zo snel mogelijk wordt gegeven. Daarom is besloten nu al in cassatie te gaan, in plaats van te wachten op de afronding van de procedure bij de Ondernemingskamer.