Vakbonden FNV en CNV vrezen voor een ontslaggolf in de thuiszorg, nu het UWV heeft ingestemd met het preventief ontslag van zeker 1100 medewerkers van zorgorganisatie Sensire.

De bonden menen tegenover het AD dat het besluit een vrijbrief beidt aan managers in de thuiszorg om mensen op grote schaal preventief te ontslaan.

De FNV heeft zondag een spoedoverleg met minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid), waarin de organisatie zal vragen om het terugdraaien van de vergunning.

Naast Sensire hebben inmiddels drie andere grote thuiszorgorganisaties een ontslagvergunning aangevraagd voor hun werknemers.

Onzeker

De thuiszorgorganisatie heeft de vergunning gekregen, omdat Sensire onzeker is over de werkgelegenheid voor hun medewerkers. Veel gemeenten weten door de bezuinigingen nog niet hoeveel geld er is voor thuiszorg en met welke aanbieders zij zullen werken. De organisatie besloot daarom op voorhand al ontslag aan te vragen voor alle medewerkers.

Actiz, de brancheorganisatie van zorgondernemers meent tegenover de krant dat de ontslagen 'verdrietig, maar noodzakelijk zijn'.