De overeenkomst tussen de Europese Unie en China over zonnepanelen is officieel bekrachtigd. 

De Europese Commissie stemde vrijdag formeel in met het gesloten akkoord waarin onder meer een minimumprijs werd afgesproken voor Chinese zonnepanelen bestemd voor de Europese markt.

Volgens Brussel is ook de meerderheid van de 28 EU-lidstaten voorstander van de deal. Maar is er geen sprake van unanimiteit.

Een woordvoerder van het dagelijks bestuur van de EU wilde echter niet aangeven welke landen bezwaren hebben. ''Er is een grote meerderheid voor het akkoord. Geen van de landen stemde tegen'', voegde hij toe.

Minimumprijs

In juni kondigde Brussel een importheffing aan, omdat Chinese subsidies de panelen zo goedkoop maakten, dat Europese fabrikanten hier niet tegenop konden concurreren. 

Door die heffing moesten Europese producenten zich beter kunnen weren op de markt.

Installateurs

De afgelopen maanden ontstond echter er in Nederland, en in de rest van Europa, onder met name installateurs grote onrust over de importheffingen op Chinese zonnepanelen.

Door de hogere prijzen zouden consumenten massaal afzien van de aanschaf en installatie van panelen, waardoor veel installatiebedrijven het loodje legden. 

China had de Europese industrie van zonnepaneelproducenten al om zeep geholpen; de Europese Commissie deed vervolgens hetzelfde met de installatiebranche, zo was de redenering. Een maatregel die te laat kwam en daardoor een averechts effect had.

Minister Lillianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking heeft zich de laatste tijd sterk gemaakt voor de installatiesector en in Brussel gepleit tegen hoge importheffingen.

Lees meer over zonnepanelen en duurzaamheid op NUzakelijk.nl