AMSTERDAM - De effectenbeurzen in Europa lieten vrijdagmorgen een verdeeld beeld zien. Van echte uitschieters naar boven en beneden was echter geen sprake. De handel was in het algemeen weinig inspirerend.


Bekijk video

Het beeld op de Amsterdamse effectenbeurs werd in belangrijke mate bepaald door Ahold. Het supermarktconcern liet opnieuw een veer, nadat het donderdag al 5 procent lager was gesloten. Na de ochtendhandel stond Ahold bijna 6 procent lager.

Het hoofdfonds had daarmee een groot aandeel in de lagere stand van de AEX-index, die tegen het middaguur op een verlies stond van ,9 punten (0,56 procent) op 518,80 punten.

Ahold

Ahold kwam donderdag met zijn jaarverslag, waarin het concern ook de cijfers gaf volgens de Amerikaanse accountantsregels (US Gaap). Hieruit blijkt dat Ahold volgens die regels meer voorzieningen moet treffen en minder winst moetboeken. Hoewel er volgens een handelaar niet echt sprake is van een grote verrassing, zijn beleggers er toch van geschrokken.

Het algemene beeld werd op de beursvloer in Amsterdam, waar de handel vrijdagmorgen drie kwartier stil lag door een storing, als tamelijk rustig omschreven. "Beleggers staan niet te trappelen om in of uit te stappen."

Olie

Van de vijfentwintig hoofdfondsen stonden er negen op verlies, waaronder Koninklijke Olie. Het fonds koerste bijna 1 procent lager wegens de gedaalde olieprijs. Een vat Brent-olie kostte aan het eind van de ochtend 27,08 dollar, 0,8 procent lager dan donderdag. De rust op oliemarkten is teruggekeerd door de toespraak van president Bush afgelopen nacht. Bush maakte duidelijk een actieve rol te willen spelen in het Midden-Oosten.

KPN noteerde bijna 1 procent hoger. Dit is wellicht een beloning - zij het bescheiden - voor de introductie in Nederland van het nieuwste internetspeeltje via de mobiel, i-mode.

MidKap

De MidKap-index sloot de ochtendhandel 2,48 punten (0,47 procent) lager af op 522,89 punten. Blikvanger was KLM. De luchtvaartmaatschappij noteerde 1,7 procent hoger, volgens handelaren het resultaat van de positieve vervoercijfers die KLM donderdag presteerde.

Bovendien wordt KLM beschouwd als kanshebber voor een alliantie met Delta Air Lines. De Amerikaanse onderneming zou op zoek zijn naar een nieuwe Europese partner.

Europa

Op de overige beurzen in Europa was het beeld verdeeld. In Parijs zakte de CAC-index 0,4 procent en in Frankfurt moest de DAX-index aan het einde van de ochtend ook terrein prijsgeven (0,1 procent). De FTSE-index in Londen koerste op een winst van 0,35 procent.

In de valutahandel stond de euro rond het middaguur op 0,8790 dollar tegen 0,8805 donderdag. In pond sterling kostte een euro ,6130 pond. Dat was de dag ervoor 0,6120 pond.