AMSTERDAM - De provincies innen dit jaar meer dan één miljard euro aan belastingen, heffingen en leges van hun inwoners en bedrijven. Dat meldt Het Financieele Dagblad maandag, op basis van een overzicht van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Vorig jaar haalden de provincies nog 887 miljoen euro op. Dat betekent een stijging van 16 procent aan provinciebelasting.

De gemeenten hebben de afgelopen jaren de belastingen verhoogd. Vorige week werd al bekend dat de gemeentelijke lasten met 7,6 procent stijgen. Per provincie zijn er grote verschillen te ontdekken over de lasten. Drenthe, Friesland en Zeeland zitten onder het landelijke gemiddelde. De lastenverhoging is het hoogst in Zuid-Holland.

Ruim negentig procent van de belastinggelden, leges en heffingen komt van autobezitters. Dat gebeurt via de zogenaamde provinciale opcenten motorrijtuigenbelasting. Dat is de toeslag op de landelijke vastgestelde motorrijtuigenbelasting. Deze inkomsten gaan gemiddeld met 12,9 procent omhoog.

De komende jaren kunnen de provincies hun inkomsten via belastingheffing en andere inkomsten nog verder verhogen. Er zijn maxima afgesproken met de landelijke overheid over bijvoorbeeld de opcenten motorrijtuigenbelasting. In totaal kunnen de provincies alleen voor die belastingheffing op auto's nog enkele honderden miljoenen extra binnenhalen.