WOERDEN - Bouwvakkers hebben vrijdag hun acties voor een betere CAO uitgebreid. In totaal staken op deze elfde dag van de estafettestakingen ruim 3000 bouwvakkers, zo schat een woordvoerder van FNV Bouw vanuit het landelijk actiecentrum in Woerden.

De acties zijn uitgebreid naar bouwlocaties in Houten, Hoorn, Beverwijk, Almere en Harderwijk. Daarnaast leggen ook de steigerbouwers in dienst van Dow Chemicals in Terneuzen het werk neer.

Het overleg over een nieuwe CAO voor de circa 180.000 werknemers in de bouw zit nog steeds muurvast. Ondanks alle estafettestakingsdagen, een landelijke manifestatie met zo'n 15.000 bouwvakkers in de Utrechts Jaarbeurs en zes regionale bijeenkomsten met ruim 12.000 man.

"Wij accepteren van de werkgevers alleen een uitnodiging, waaruit blijkt dat zij niet eerst een akkoord over die reisurenregeling willlen. Ik wil minimaal eerst negen andere CAO-zaken behandelen, voordat we het gaan hebben over die reisurenvergoeding. We staken niet voor niets", aldus onderhandelaar D. van Haastert van FNV Bouw vrijdag.

De vakbonden FNV Bouw, Hout- en Bouwbond CNV en Het Zwarte Corps verwijten de werkgevers al maandenlang de onderhandelingen te blokkeren. Het Algemeen Verbond Bouwbedrijf en Nederlands Verbond van Ondernemers in de Bouwnijverheid (NVOB) eisen eerst een akkoord over lagere reiskosten, voordat ze over andere CAO-zaken willen praten.

/ECONOMIEHSL-traject doelwit van acties in bouw 'Bouwvakkers komen massaal in actie'