AMSTERDAM - Nederlanders gaan steeds minder 'gezellig een dagje naar de stad'. Het aantal mensen dat het centrum van de stad bezoekt is de laatste twee jaar sterk teruggelopen. Dat blijkt uit onderzoek door het bureau Locatus.

Volgens de onderzoekers moeten consumenten tegenwoordig een doel hebben wanneer ze de stad in gaan. "Mensen doen liever wat anders in hun vrije tijd", aldus Gert-Jan Slob van Locatus in De Telegraaf.

Het centrum van Groningen trekt wekelijks een kwart minder mensen dan twee jaar geleden. Dat houdt in dat bijna 200 duizend mensen minder de stad bezochten. In Utrecht kwamen 150 duizend mensen minder naar de stad, in Rotterdam daalde het aantal bezoekers met 100 duizend. Amsterdam trekt 40 duizend consumenten minder.

Het Midden en Klein Bedrijf (MKB) denkt dat de terugloop vooral te maken heeft met de bereikbaarheid en de criminaliteit. De cijfers uit het onderzoek ondersteunen dat. Moderne winkelcentra in de buitenwijken en kleinere steden doen het namelijk wel goed. Deze hebben vaak veel meer parkeergelegenheid.