AMSTERDAM - De strijd tegen de illegale verkoop van bijvoorbeeld aandelen of opties verloopt niet goed. De onderzoeken van justitie en beurswaakhond AFM duren te lang en de fraudeurs weten vaak handig gebruik te maken van de gaten in de wet. Dat staat in een rapport van het Financieel Expertise Centrum (FEC), zei een woordvoerder van de beurswaakhond AFM maandag.

Het FEC, waarin onder meer de AFM en De Nederlandsche Bank (DNB) zitten, heeft zo'n anderhalf jaar onderzoek gedaan naar illegale effecteninstellingen. Deze proberen met agressieve telefoontjes onder meer aandelen en opties aan consumenten te slijten. Het FEC beschouwt deze praktijken als een grote bedreiging voor de financiële sector.

Het expertisecentrum schat dat de fraude in de periode 2000 tot en met 2003 ten minste enkele honderden miljoenen euro's bedroeg. De onderzoekers denken echter dat de omvang vele malen groter is. Ze vermoeden dat er honderden illegale aanbieders actief zijn.

Voor een betere aanpak moeten de AFM en DNB het recht krijgen beslag te leggen op bankrekeningen van fraudeurs, aldus het FEC. Toezichthouders zouden beleggers bovendien sneller moeten waarschuwen. Daarvoor is wel een wetswijziging nodig.