Dinsdag 4 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
recht rechtszaak justitie

Faillissement dreigt voor Bakker Bart-ondernemers

Voor 50 tot 60 franchiseondernemers van de Bakker Bart dreigt een persoonlijk faillissement. Dat komt omdat het hoofdkantoor Bart's Retail dreigt geen ingrediënten meer te leveren. 
Door ANP/NU.nl

Een woordvoerder van Bart’s Franchise Vereniging heeft dit dinsdag gezegd.

Al 20 ondernemers die een schuld aan goederenleveranties hebben opgebouwd, moeten volgens de woordvoerder hun waar nu enkele dagen van tevoren betalen. Volgens Bart's Franchise Vereniging is dit een scherpe draai in het beleid, die nooit door de franchiseondernemers is goedgekeurd.

De beleidswijziging kan voor een deel van de individuele ondernemers het einde betekenen, omdat ze niet aan de vooruitbetaling kunnen voldoen.

Onderdeel

Volgens Bert Bargboer, directeur van Bart's Retail, zijn de leveringsvoorwaarden van het bedrijf niet veranderd. ''Vooruitbetaling is altijd al een onderdeel geweest van het beleid'', aldus Bargboer.

De problemen bij Bakker Bart zijn al langer aan de gang. In juli legde de ondernemersorganisatie voor een groot deel van de 189 franchiseondernemers een claim neer bij het moederbedrijf. De ondernemers willen geld terug, omdat ze jaren te veel zouden hebben betaald voor het geleverde deeg. De ondernemers dreigen naar de rechter te stappen als ze geen overeenkomst bereiken met Bart's Retail.

Investeerders

De voorzitter van de franchisevereniging van de bakkerij, John Gerressen, zegt dinsdag in het Financieele Dagblad dat zich inmiddels twee investeerders hebben gemeld die de 189 filialen van Bakker Bart willen overnemen. 

Een van hen is Peter Beukers, eigenaar van marktbakker 't Stoepje. Er zouden reeds twee gesprekken hebben plaatsgevonden.

Een nieuwe eigenaar zou een einde kunnen maken aan de problemen van de top van het bedrijf en de huidige eigenaar investeringsfonds Gilde, die overhoop liggen met de franchisenemers.

Beukers zegt tegenover Quote dat hij nooit met Gerressen heeft gesproken. Er zou op dit moment ook geen interesse zijn in het overnemen van de winkels van Bakkerij Bart.

Aanbevolen artikelen