De rekenkamer van de Chinese overheid gaat alle overheidsschulden controleren. Dat doet de instantie op verzoek van de Chinese regering.

Het zou erop wijzen dat het land zich meer zorgen maakt over de stijgende schuldenlast. 

De rekenkamer die toezicht houdt op alle overheidsinanciën, deed de aankondiging zonder verdere details over het onderzoek te geven. Volgens Chinese media is het verzoek vrijdag gedaan en start de controle komende week al. 

Met name lokale overheden zouden risico lopen door de groeiende schulden. Maar uiteindelijk kan het ook de nationale Chinese economie raken.

Schattingen van de omvang van lokale overheidsschulden lopen uiteen. Kredietbeoordelaars en banken denken dat de schulden van lagere overheden goed zijn voor 15 tot 36 procent van het bruto binnenlands product.  

Alarmerend rapport

In juni verscheen er al een alarmerend rapport van de Chinese rekenkamer. De instantie waarschuwde toen al voor de stijgende schuldenlast. De financiële risico's zouden vaak niet goed afgedekt zijn. En een groot deel van het geld is in speculatieve vastgoedprojecten gestoken. 

De rekenkamer had een groep van 36 lokale overheden bekeken en schatte hun totale schuld op 473 miljard euro. 

Vice-minister van Financiën Zhu Guangyao zei eerder deze maand dat de overheid niet precies weet hoeveel schuld alle lagere overheden inmiddels hebben opgebouwd.

Voorzieningen

Een verdere groei van de schulden kan zorgen voor een "wanordelijke correctie" met wereldwijde gevolgen, schreef het Internationaal Monetair Fonds deze maand.

De provincies en steden kunnen door de hogere schulden problemen krijgen met het betalen van voorzieningen als scholen en gezondheidszorg. Ondertussen hebben zij weinig vrijheid om zelf belastingen te heffen. Voor inkomsten zijn ze vaak afhankelijk van het verkopen van land en bankleningen.

De Chinese overheid stelde na de kredietcrisis van 2008 veel geld beschikbaar om de economie aan te jagen. Veel bouwprojecten, zoals wegen en hogesnelheidslijnen werden door lokale overheden gefinancierd.