VOORBURG - De inflatie is in maart 2002 licht gedaald naar ,6 procent. Dat is 0,2 procentpunt lager dan in februari. De daling komt vooral doordat de prijzen van voedingsmiddelen zich in maart van dit jaar veel gunstiger hebben ontwikkeld dan in maart vorig jaar. Duurdere benzine en diesel zorgden ervoor dat de prijzen weer stegen.

Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (
CBS

Verse groenten waren in februari nog 23 procent duurder dan een jaar eerder. In maart is dat verschil gedaald naar 8 procent, vooral doordat vorig jaar in maart de prijzen van verse groenten fors stegen.

Vlees

Vlees daalde iets in prijs, tegenover een vrij sterke prijsstijging in maart vorig jaar. Daardoor liep op jaarbasis de prijsstijging van vlees terug van 6 naar 3 procent. Ook de prijsstijging van vers fruit nam op jaarbasis af, van 19 naar 14 procent.

Autobrandstoffen zorgden voor extra druk. Na een prijsstijging van ruim 3 procent in maart van dit jaar zijn autobrandstoffen weliswaar 2 procent goedkoper dan in maart vorig jaar, maar in februari was dat nog 6 procent.

Tussen februari en maart 2002 zijn de prijzen gemiddeld met 0,9 procent gestegen. Het grootste deel van deze stijging is toe te schrijven aan hogere prijzen voor kleding en schoeisel. Dat is gebruikelijk in maart, wanneer de laatste winterkleding uit de winkels plaats maakt voor zomerkleding. Verder werden cd's en margarine duurder.