Arme mensen geven zich steeds vaker op voor vakanties of kinderkampen waar ze niet of nauwelijks voor hoeven te betalen. Deze groep heeft steeds meer moeite een eigen bijdrage op te hoesten.

Dat schrijft Trouw zaterdag na een rondgang langs organisatoren van goedkope vakanties.

De Vakantiebank, die gratis vakanties weggeeft aan minima, zag het aantal aanmeldingen in drie jaar tijd stijgen van 2500 naar zesduizend, maar de stichting heeft maar vierhonderd gezinsuitjes te vergeven.

Initiatiefnemer Gerard Kremer spreekt van een zorgelijke ontwikkeling. "Als je de gasten ontmoet zie je niets aan ze, ze zijn vaak heel vrolijk. Maar het is diep triest als je hoort wat ze per maand te besteden hebben."

Ook stichting Weekje Weg ziet de vraag van gezinnen met een minimuminkomen toenemen. "Een paar jaar geleden bestond negentig procent van onze bezoekers uit alleenstaande moeders met een of twee kinderen", zegt coördinator Sacha Engelschman in de krant.

"Nu zien we ook steeds meer nieuwe armen: mensen die het goed voor elkaar hadden en achtereenvolgens hun baan en huis kwijtraakten en in de schulden terechtkwamen."

Luxe

Armoedeonderzoeker van het Sociaal en Cultureel Planbureau Stella Hoff stelt dat vakantie een luxe-uitgave is die veel mensen in de huidige crisis als eerste schrappen. "Alleenstaanden en volwassenen blijven meer thuis. Maar veel mensen vinden een zomerkamp of weekje weg voor hun kinderen een must."

Stichting Humanitas organiseert vakanties voor kinderen met een problematische thuissituatie en vraagt 45 euro voor een kamp. Steeds meer ouders hebben moeite dat te betalen, zegt een woordvoerder in de krant.