Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is bezorgd over de voorgenomen afbouw van het stimulerende beleid van de Amerikaanse centrale bank.

Een sterke reactie in de markten op de inperking van het beleid kan negatieve gevolgen hebben voor de hele wereldeconomie, stelt het fonds in een vrijdag gepubliceerd rapport over de Amerikaanse economie.

De Federal Reserve heeft eerder aangegeven dat het ruime monetaire beleid in de komende maanden waarschijnlijk wordt ingeperkt. Het IMF benadrukt dat duidelijke communicatie over de manier waarop dat gebeurt van essentieel belang zal zijn om de risico's voor de internationale economie te beperken.

In de afgelopen maanden reageerden de financiële markten heftig op aankondigingen dat het beleid mogelijk wordt teruggedraaid.

Lage rente

De lage rente en andere stimulerende maatregelen van de Federal Reserve bieden volgens het IMF vooralsnog een essentiële steun aan het economisch herstel in de VS.

Het fonds waarschuwt echter ook dat de langdurig lage rente de financiële stabiliteit in 's werelds grootste economie kan ondermijnen.

Het IMF herhaalde verder dat de Amerikaanse overheid te sterk aan het bezuinigen is geslagen. Daardoor wordt niet alleen de economische groei op korte termijn beperkt, maar nemen ook de groeikansen op langere termijn af, waarschuwen de onderzoekers.

De Amerikaanse economie groeit volgens het IMF dit jaar met 1,7 procent. In 2014 wordt naar verwachting een groei van 2,7 procent gerealiseerd.

Zie ook: Consumentenvertrouwen VS naar hoogste niveau in 6 jaar