'Credo voor eurozone is banken en banen'

De eurozone moet zich meer inspannen om banken gezond te maken en moet de werkgelegenheid aanjagen om jaren van economische stagnatie af te wenden. 

Dat stelde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) donderdag in een rapport over de 17 eurolanden.

''Door halfslachtige of afgestelde politieke toezeggingen op nationaal of internationaal niveau kunnen de spanningen op de financiële markten weer oplaaien'', aldus het IMF. ''Op de middellange termijn bestaat er een grote kans op stagnatie, vooral in de zwakke eurolanden.''

Het bruto binnenlands product (bbp) van de eurozone krimpt voor het tweede jaar op rij en de schuldencrisis woekert al 4 jaar voort. Het IMF verwacht dat de economie van de eurozone dit jaar met 0,6 procent krimpt, gevolgd door een groei van 0,9 procent in 2014.

Eerste prioriteit

''De eerste prioriteit is het herstellen van de bankbalansen om de kredietverstrekking te doen herleven'', aldus het IMF. ''De eerste stappen zijn een volledige erkenning van verliezen, de herkapitalisatie van zwakke maar levensvatbare banken en de sluiting of herstructurering van banken die niet kunnen overleven.''

De Europese Centrale Bank (ECB) maakte donderdag bekend dat de kredietverstrekking aan consumenten en bedrijven in juni met 1,6 procent is afgenomen, de sterkste daling ooit. De ECB bereidt zich voor op haar nieuwe rol als toezichthouder op Europese banken per 2014, hoewel uitstel tot de tweede helft van dat jaar dreigt door gesteggel tussen een aantal overheden.

''Onwrikbare politieke steun voor hervormingen blijft essentieel en is in het belang van alle leden van de monetaire unie'', aldus het IMF.

Alles over de schuldencrisis

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie