NEW YORK - Het Amerikaanse accountantsconcern Andersen is verder uiteengevallen. Andersen maakte donderdagavond bekend dat zijn fiscale partners in de Verenigde Staten zullen overstappen naar concurrent Deloitte & Touche.

De overstap past in de nieuwe strategie van Andersen om zich volledig op accountancy te richten. De adviestak zal ook worden afgestoten. Andersen hoopt zo het vertrouwen terug te winnen, dat is verloren door zijn betrokkenheid in het Enron-schandaal.

Scheiding van activiteiten

Paul Volcker, de voormalige Amerikaanse centralebankpresident die begin dit jaar bij Andersen aantrad om het concern uit de problemen te helpen, had aangedrongen op een scheiding van de activiteiten. Het brede palet aan activiteiten was waarschijnlijk de hoofdoorzaak van de lankmoedigheid in Andersens controle van de boeken van het energieconcern Enron.

Hoeveel belastingdeskundigen naar Deloitte & Touche vertrekken, is onduidelijk. In totaal werken in de VS 1620 partners voor Andersen. De Amerikaanse activiteiten buiten de accountancy om, dus ook consulting, waren vorig jaar goed voor een omzet van 4,3 miljard dollar.

Toekomst?

Het is nog altijd onzeker of Andersen in de VS nog een toekomst heeft. Een juridische vervolging hangt als een donkere wolk boven het concern. Momenteel wordt onderhandeld over een schikking.

Volgens diverse zakenkranten is het ministerie van Justitie bereid af te zien van een strafzaak als Andersen toegeeft dat het illegaal documenten heeft vernietigd die met Enron te maken hadden.

Leegloop

Buiten de VS is Andersen al uiteengevallen. Kantoren in China, Singapore, Hongkong, Australië, Nieuw-Zeeland, Rusland en Spanje hebben al de overstap gemaakt naar concurrerende accountantsconcerns. In Nederland onderhandelt Andersen met KPMG. De ambitie van een wereldwijde fusie met KPMG heeft Andersen laten vallen aangezien veel kantoren hun eigen weg gaan.

Andersen maakte donderdag tevens de benoeming van een nieuwe topman bekend voor de wereldwijde activiteiten. Aldo Cardoso volgt Joseph Berardino op, die vorige week opstapte. Cardoso, afkomstig van het Andersen-kantoor in Frankrijk, is de taak meegegeven om orde te scheppen.

/ECONOMIEAndersen ontslaat partners Enron zet Andersen aan de kantAndersen wil samengaan met KPMGTopman Andersen neemt ontslag