Obama neemt voorschot op begrotingsronde

De Amerikaanse president Barack Obama heeft woensdag flink uitgehaald naar zijn politieke tegenstanders.

Republikeinen bedreigen met hun niet aflatende hang naar bezuinigingen het herstel van de Amerikaanse economie, stelde hij in een toespraak.

Obama nam een voorschot op de komende onderhandelingen over de aanpak van de Amerikaanse staatsschuld. Na het zomerreces moeten Republikeinen en Democraten een nieuwe poging wagen overeenstemming te vinden over de aanpak van de staatsschuld en de verhoging van de limiet voor die schuld.

Dit dreigt opnieuw uit te lopen op een slepende affaire die ertoe kan leiden dat de overheid uiteindelijk niet aan haar verplichtingen kan voldoen.

Schuldenplafond

De president haalde vooral uit naar Republikeinen die de verhoging van het schuldenplafond willen gebruiken als wisselgeld om vergaande bezuinigingen af te dwingen. ''Veel Republikeinen willen de rekening die ze zelf hebben veroorzaakt niet betalen. Dat fiasco bedreigde het fragiele herstel in 2011 en we kunnen ons geen herhaling veroorloven'', stelde hij.

Obama benadrukte het belang van investeringen in onderwijs, onderzoek en infrastructuur. ''Passieve landen verliezen de strijd om goede banen en een hoge levensstandaard'', waarschuwde hij. ''De inzet voor onze middenklasse kon niet hoger zijn.''

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie