Vattenfall, het Zweedse moederbedrijf van Nuon, zet het Nederlandse energiebedrijf deels in de etalage om risico's in de "lastige" Nederlandse energiemarkt met andere investeerders te kunnen delen.

Dat zegt topman Oystein Loseth in een interview met de NOS. "Vattenfall is op zoek naar investeerders die mede-eigenaar willen worden, om het risico kunnen spreiden."

Vattenfall wil zichzelf opsplitsen in een noordelijk Europees deel en een continentaal deel. Daarmee stelt het concern zijn bedrijfsstructuur open voor investeerders die mede-eigenaar willen worden, zodat risico's op lastige markten als Nederland en Duitsland gespreid kunnen worden.

Een woordvoerder van het Zweedse concern voegt toe dat niet heel Nuon te koop staat, "we zijn ook niet op zoek naar een verkoop''.

Ontslagen

Topman Loseth sluit nieuwe ontslagen in Nederland niet uit. Nuon maakte recent nieuwe teleurstellende cijfers bekend. De waarde van het bedrijf daalde van 10 miljard in 2010 tot zo'n 6 miljard nu. 

Loseth kondigt nieuwe bezuinigingen aan op investeringen en op personeel. Eerder werd bekend gemaakt dat er 2500 banen verdwijnen, waarvan 500 in Nederland. "En daar blijft het niet bij," zegt Loseth. 

Dat komt onder meer omdat het grootste deel van de Nederlandse energiecentrales van Nuon op gas draaien. En dat is steeds minder lucratief, omdat de gasprijzen hoog zijn. 

Nuon werd in 2009 door het Zweedse bedrijf Vattenfall gekocht. Topman Loseth wil de activiteiten van het bedrijf nu splitsen in een Scandinavisch en een continentaal deel.