FNV opent meldpunt voor werken in de warmte

Werknemers die deze warme zomerdagen moeten doorwerken in te hete omstandigheden, kunnen zich melden bij FNV Bondgenoten. De vakbond heeft een speciale Meldlijn Zomerhitte gelanceerd om klachten te verzamelen.

Met deze informatie kunnen wij krachtiger en doelgerichter optreden, liet FNV Bondgenoten dinsdag weten. ''In overleg met de werkgever valt meestal al veel te verbeteren.

Bijvoorbeeld door wat vaker pauze te nemen in koelere ruimtes, te zorgen voor extra ventilatie en bepaalde warmte producerende apparaten uit te zetten.''

Enkele jaren terug bleek uit onderzoek van de bond dat circa 2,5 miljoen mensen wel eens met werken in extreme hitte te maken hebben.

Door te werken in de warmte stijgt de lichaamstemperatuur, waarschuwt FNV. Dat kan het menselijk lichaam tot op zekere hoogte aan, maar als de lichaamstemperatuur stijgt tot 38 graden Celsius of hoger, wordt het riskant.

Klachten die kunnen optreden, variëren van huidaandoeningen als jeuk en uitslag, via flauwvallen tot in het ergste geval een hitteberoerte. Daarnaast neemt door teruglopend concentratievermogen de kans op ongelukken toe, wat voor bepaalde beroepen extra gevaarlijk is.

Tip de redactie