34 procent van de Nederlanders is tevreden over de huidige economische situatie, dat percentage ligt boven het Europese gemiddelde.

Dat blijkt uit cijfers van de Europese Commissie in Brussel, die dinsdag werden gepresenteerd

Van de ruim 1000 ondervraagde Nederlanders beoordeelt 34 procent de huidige economische situatie in Nederland als goed, 65 procent als slecht. Maar bij de andere Europeanen beoordeelt gemiddeld slechts 26 procent hun nationale economie als goed.

Ook over de financiële situatie van hun huishouden zijn Nederlanders contenter: 85 procent beoordeelt die als goed, tegen 63 procent Europees.

Nederlanders zijn wel banger voor een verslechtering van de werkgelegenheid in hun land, in vergelijking met andere Europeanen.

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van European Commission. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Euro

De Nederlanders zijn met 68 procent ook bovengemiddeld positief over de euro. 29 procent is tegen, 3 procent heeft geen mening. In Europa is gemiddeld 51 procent voorstander, en ziet 42 procent de euro en de Europese economische en monetaire unie niet zitten.

De meest fervente euro-aanhangers zijn te vinden in Slowakije, Slovenië en Luxemburg (77 procent). De grootste tegenstanders zijn de Britten (79 procent).