86 procent rekent de eurobedragen terug naar guldens, acht van de tien mensen zeggen dan ook de oude munt te missen

HILVERSUM - Vrijwel iedereen vindt dat de prijzen in de winkels zijn gestegen door de invoering van de euro. Dat blijkt uit een enquête van KRO Ontbijt-tv en het voorlichtingsinstituut Nibud onder 2500 mensen.

Tweederde van de ondervraagden vindt de stijging een sterke prijsverhoging. In januari was dat slechts een kwart. Door de hogere prijzen raken de euro's van veel mensen eerder op. Tachtig procent zegt meer geld uit te geven, vooral aan dagelijkse boodschappen, kleding en uitgaan.

Bij die aankopen rekent 86 procent de eurobedragen terug naar guldens. Acht van de tien mensen zeggen dan ook de oude munt te missen. Begin dit jaar verlangde slechts de helft van de mensen terug naar de gulden.

Premier Kok zei vrijdag na afloop van de ministerraad zich wel iets te kunnen voorstellen bij de zorgen van consumenten over de hoge prijzen. Hij benadrukte dat de momenteel dalende inflatie al een stap in de goede richting is. "Verder is het vooral zaak dat de consumenten goed blijven opletten", zei de premier.