BRUSSEL - Sigarettenfabrikant Philip Morris en de EU slaan de handen ineen in de strijd tegen smokkel van rookwaar. Het Amerikaanse bedrijf dat eerder door de Europese Commissie werd beschuldigd van smokkelpraktijken, heeft toegezegd de komende twaalf jaar 1 miljard dollar (ruim 800 miljoen dollar) te storten in een fonds dat de illegale handel moet tegengaan.

Daartoe wordt komende week een akkoord ondertekend, aldus het Duitse weekblad Focus in de jongste editie. In april werd al bekend dat Philip Morris werkte aan een schikking met de EU om schadeclaims af te kopen. Een zegsvrouw van Europees commissaris Schreyer (begroting) sprak toen over een bedrag van circa 1 miljard dollar dat naar betrokken lidstaten, waaronder Nederland, zou gaan.

Naast Nederland hebben in het verleden ook Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk bij Schreyer geklaagd dat zij op grote schaal accijnzen mislopen, omdat de producent van onder meer Marlboro zou meewerken aan illegale handel. Jaarlijks zou de Europese Unie daardoor tussen de 1 en 2 miljard dollar verliezen.