NEW YORK - Een eindspurt in het laatste kwartier van de handel zorgde er donderdag voor dat de toonaangevende indices van de effectenbeurs van New York hoger zijn gesloten.

De Dow-Jonesindex steeg met 36,88 punten (0,36 procent) tot 10.235,17 punten. De index van de Nasdaq-beurs, die wordt gedomineerd door technologiefondsen, eindigde 5,40 punten hoger (0,3 procent) op ,75 punten.

Beleggers werden heen en weer geslingerd tussen negatief en positief nieuws om uiteindelijk met de finish in zicht de gunstige berichten te laten prevaleren.

Home-Depot

Goed nieuws was er onder andere over Home Depot, de grootste keten van doe-het-zelf-zaken in de Verenigde Staten, dat een positief rapport kreeg van zakenbank Merill Lynch. Het fonds was met een plus van 2,6 procent de grootste stijger in de Dow.

's Werelds grootste chipmaker Intel eindigde als tweede in de Dow, na een eveneens gunstig analistenrapport. Pc-fabrikant Dell liet zich voorbeurs positief uit over winst en omzet in het eerste kwartaal. Het fonds steeg 2 procent en trok in zijn kielzorg branchegenoten meer omhoog.

Farmacie

Aan de andere kant zorgde Bristol-Meyers voor slecht nieuws. Het farmacieconcern kwam met een forse winstwaarschuwing en daalde bijna 15 procent. In de Dow opgenomen branchegenoten als Merck & Co. en Johnson and Johnson werden mee naar beneden getrokken. Naast de farmaciefondsen presteerden ook de oliefondsen, zoals ChevronTexaco en ExxonMobil, slecht op Wall Street.

Voor een schrikreactie zorgden ook tegenvallende cijfers over de werkgelegenheid in de Verenigde Staten. Een handelaar in New York noemde de koersstijgingen al met al weinig inspirerend. Van een duidelijke breuk met de neergaande lijn in de voorgaande dagen was volgens hem geen sprake.

De zorg over het economisch herstel in de VS blijft boven de beursvloer hangen. Ook de lang verwachte toespraak van president Bush over het Midden-Oosten veranderde daar weinig aan.

De euro noteerde op de valutamarkt in New York 0,8783 dollar na een slot van 0,8805 dollar eerder op de dag in Amsterdam.