‘Wereldbank neemt mensenrechten niet serieus’

De Wereldbank let bij zijn investeringen onvoldoende op mensenrechtenschendingen. 

Dat is de conclusie in een rapport van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW), dat maandag in Washington werd gepresenteerd.

De Wereldbank, onderdeel van de Verenigde Naties, spendeert jaarlijks miljarden euro's in projecten die helpen de armoede in de wereld te bestrijden. Nederland droeg sinds 2006 bijna 4 miljard euro bij aan het vermogen van de bank.

"De Wereldbank let er echter niet op of het geld niet bijdraagt aan mensenrechtenschendingen", zegt Jessica Evans van Human Rights Watch.

Human Rights Watch noemt Ethiopië in een rapport als voorbeeld, een land waar de Wereldbank jaarlijks 1,5 miljard euro uitgeeft aan projecten in onder meer de gezondheidszorg, infrastructuur en transport. Dit terwijl de overheid volgens Human Rights Watch op gewelddadige wijze 1,5 miljoen mensen deporteert naar andere gebieden en politieke dissidenten de mond snoert.

Dwangarbeid

In Vietnam gaf de Wereldbank investeringsgeld aan gezondheidszorg voor opgesloten drugsverslaafden. In die gevangenissen zou sprake zijn van marteling en dwangarbeid. "Als de Wereldbank zijn ogen open had gehouden, dan had ze deze misstanden kunnen zien, en een programma kunnen ontwikkelen dat mensenrechten respecteert", zegt Evans.

Human Rights Watch verwacht een toezegging van de Wereldbank dat het met zijn investeringen niet bijdraagt aan de schending van mensenrechten. Het huidige beleid schiet daarin volgens de mensenrechtenorganisatie tekort.

Daardoor zouden slachtoffers de bank niet ter verantwoording roepen en worden bepaalde bevolkingsgroepen gediscrimineerd bij de investeringen van de bank. Meer toewijding aan mensenrechten maakt de bank minder gevoelig voor juridische en financiële claims en reputatieschade, stelt Human Rights Watch.

De organisatie voert momenteel overleg met de directie van de Wereldbank, die deze week vergadert over zijn richtlijnen (‘safeguard policies’) ten aanzien van mensenrechten en milieu.

Gesprekken

In een reactie wijst de Wereldbank op de gesprekken die sinds afgelopen november met "meer dan 1800 partijen" zijn gevoerd over het verbeteren van zijn richtlijnen. "Human Rights Watch heeft daarbij een actieve bijdrage geleverd, en we nemen standpunten in overweging", laat de bank weten.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie