"We willen bedrijven niet om de oren slaan, maar de gouden eeuw van geen belasting betalen is voorbij." Dat zegt directeur fiscale zaken van de Oeso, Pascal Saint-Amans.

Saint-Amans zegt dat er begrip heerst voor de nieuwe belastingplannen. 

Volgens de directeur zijn de gisteren bekendgemaakte plannen om belastingontwijking door multinationals tegen te gaan beter voor de nationale schatkisten, de lasten van burgers en de concurrentiepositie van kleinere bedrijven, die "geen gebruik konden maken van internationale vluchtroutes", zo valt te lezen in het FD.

Begrip

En de meeste multinationals, die mogelijk tot wel 3000 miljard euro extra belastingen gaan betalen begrijpen de maatregelen volgens Saint-Amans.

"Nu zien ze dat het over en uit is met het wereldwijde belastingparadijs. De onderlinge verhouding is daarna dramatisch verbeterd. Er is nu belangstelling, er wordt samengewerkt en er is discussie, ook met de mensen die niet zo happig zijn op belastingen betalen."

Actieplannen

Het grote bedrijfsleven is dan ook meegenomen in het ontwerpproces van de actieplannen. De vbart zit er goed in nu zeker veertig landen instemmen met de plannen om de belastingen meer te nivelleren.

"Nu is het belastingtarief op bedrijfswinsten vrijwel overal tussen 20% en 35%. Maar de effectieve druk komt soms maar op 5%", zegt Saint-Amans. En daarmee lopen de deelnemende landen veel inkomsten mis.