In Nigeria verdwijnen dagelijks 400.000 vaten olie door diefstal. Dat stelde de Economische Raad van het land donderdag. 

Doorgaans wordt de olie gestolen door die af te tappen uit pijpleidingen, zoals de Nembe Creek Trunk Line en de Trans-Niger Pipeline van Shell.

Tijdens een bijeenkomst in Abuja sprak de raad met internationale olieconcerns en het leger af wat er moet gebeuren om beschadigde pijpleidingen te repareren en hoe diefstal in de toekomst kan worden voorkomen. De Nigeriaanse autoriteiten bepleitten een gevangenisstraf van 21 jaar voor veroordeelde oliedieven.

Oliewet

Nigeria werkt al heel lang aan een nieuwe oliewet, de zogeheten Petroleum Industry Bill, die moet zorgen dat de lokale bevolking ook wat terugziet van de bodemschatten in het land. In het wetsvoorstel is onder meer opgenomen dat alle olie op Nigeriaans grondgebied en op de continentale plaat eigendom zijn van de Nigeriaanse overheid ,,ten behoeve van de Nigeriaanse bevolking''.

Ook moeten werkzaamheden door buitenlandse concerns worden overgelaten aan lokale bedrijven als die daar door Nigeriaanse toezichthouders toe in staat worden geacht. Een ander heet hangijzer zijn de nieuwe regels ten aanzien van het milieu. Door de diefstal, of zoals milieuorganisaties zeggen het gebrekkige onderhoud van pijpleidingen, zijn grote delen van de olierijke gebieden besmeurd met olie.

ExxonMobil

Directeur Mark Ward van de Amerikaanse oliereus ExxonMobil was ook aanwezig op de bijeenkomst in Abuja. Hij sprak daar namens de Oil Producers Trade Section, die de belangen van internationale olieconcerns behartigt. Volgens Ward ontmoedigt de beoogde wet investeringen in de Nigeriaanse olie- en gasindustrie en is er sprak van onbalans tussen de inkomsten van de producenten en de belastingen die ze moeten gaan afdragen.