In juni zijn 7224 woningen verkocht, een daling van 55,4 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Kadaster.

De daling is niet verrassend, aangezien vorig jaar juni sprake was van een eenmalige stijging van 70 procent. De dreigende verhoging van de overdrachtsbelasting zorgde er destijds voor dat veel mensen voor 1 juli een woning kochten.

Vergeleken met mei 2013 is er sprake van een daling van 13,3 procent.

In het tweede kwartaal zijn 36,1 procent minder woningen verkocht. De eerste helft van 2013 laat een daling zien van 22,8 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van het Kadaster. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Tussenwoningen

Tussenwoningen hebben in juni het meest last van de daling verkochte woningen met een afname van 59,8 procent ten opzichte van vorig jaar. Appartementen worden 45,4 procent minder verkocht.

Vergeleken met mei 2013 hebben zijn vooral 2-onder-1-kapwoningen minder verkocht; hoekwoningen hadden het minst last van de daling.

Het aantal geregistreerde hypotheken kwam in juni uit op 11.244, een afname van 51,9 procent ten opzichte van vorig jaar. De gemiddelde hypotheeksom bedroeg in juni 234.988 euro.

Provincies

De daling van verkochte woningen is het grootst in Overijssel (61,1 procent) en het kleinst in Drenthe, waar desondanks ook 49,9 procent minder woningen werden verkocht ten opzichte van vorig jaar.

In vergelijking met mei is de daling het grootst in Flevoland (18 procent) en het minst groot in Utrecht (9,4 procent).

Executieveilingen

In juni vonden 140 executieveilingen plaats, dat is 38,9 procent minder in vergelijking met vorig jaar.

Ger Hukker, voorzitter van makelaarsvereniging NVM, stelde vorige week dat de afname van executieveilingen niet betekent dat er minder woningen gedwongen verkocht worden. Tegenwoordig proberen banken op andere manieren de woning te verkopen.

De cijfers van het Kadaster sluiten deels aan bij het beeld dat NVM vorige week over het tweede kwartaal schetste. Echter zag NVM een toename van het aantal verkochte woningen ten opzichte van het eerste kwartaal.

Het verschil ontstaat doordat het Kadaster de verkoop registreert op het moment dat bij de notaris de overdracht plaatsvindt, terwijl NVM uitgaat van het moment dat de ontbindende voorwaarden in de koopakte verlopen wat een paar maanden eerder is.

Lees meer over de woningmarkt op NUgeld.nl