In Nederland zijn er 36 bankiers die in 2011 meer dan een miljoen euro hebben verdiend. Daarmee valt ons land in de top 6 van veelverdieners in het bankwezen.

Dit blijkt maandag uit cijfers (pdf) van de Europese bankentoezichthouder EBA. Gemiddeld verdienden de veelverdieners in Nederland in 2011 bijna 1,5 miljoen euro.

In 2010 waren er nog 43 bankiers in Nederland die een miljoen of meer verdienden. Zij verdienden toen gemiddeld ook meer: 1,68 miljoen euro. 

Dit zijn niet alleen de verdiensten uit het salaris maar ook uit bonussen en pensioenopbouw. 

Londen

In 2011 was het Verenigd Koninkrijk het land met het grootste aantal veelverdieners: maar liefst 2436. Londen kent in vergelijking met andere Europese steden een grote financiële sector. 

Ook Duitsland (170), Frankrijk (162), Spanje (125) en Italië (96) springen eruit als landen waar er veel bankiers zijn die veel verdienen.

Land Aantal topverdieners
Verenigd Koninkrijk 2.436
Duitsland 170
Frankrijk 162
Spanje 125
Italie 96
Nederland 36
Denemarken 33
Ierland 21
Noorwegen 19
Zweden 15

In de landen Bulgarije, Tsjechië, Estland, Letland, Litouwen, Malta, Roemenië en Slovenië heeft de EBA geen bankiers kunnen ontdekken die meer dan een miljoen euro verdienen. 

Spanje

In Spanje verdienen de grootverdieners het meest: gemiddeld bijna 2,44 miljoen. In Duitsland krijgen de bankiers die meer dan een miljoen verdienen gemiddeld 1,835 miljoen euro.

In Griekenland verdienen de grootverdieners met gemiddeld 2,04 miljoen euro ook veel, maar daar zijn er wel maar 2 personen die meer dan een miljoen euro per jaar verdienen.

Europese lidstaten zijn verplicht aan de EBA informatie te geven over het aantal medewerkers die meer dan een miljoen euro verdienen. 

Beperken

In Europa wordt momenteel wetgeving voorbereidt om de hoogte van bonussen te beperken tot de hoogte van een jaarsalaris. Deze regels moeten vanaf 2014 gaan gelden. 

Minister Dijsselbloem (Financien) laat aan de hand van de cijfers weten de Tweede Kamer na het zomerreces in te lichten over de contouren van deze wetgeving. 

Beweeg de cursor over het diagram om de salarissen te zien. De gegevens zijn afkomstig van EBA. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen